ÖZEL EĞİTİM POLİTİKAMIZ

13.01.2023 236

LÜTFİYE KESKİN ORTAOKULU ÖZEL EĞİTİM İHTİYACI OLAN ÖĞRENCİLERE YÖNELİK OKUL POLİTİKASI

573  yılı Özel Eğitim Hakkında KHK'da özel eğitimin ilkeleri esas alınarak hazırlanmıştır.

·         Özel eğitim gerektiren tüm bireyler, ilgi, istek, yeterlilik ve yetenekleri  doğrultusunda ve ölçüsünde özel eğitim hizmetlerinden yararlandırılır.

•        Özel eğitime erken başlamak esastır.

•        Özel eğitim hizmetleri, özel eğitim gerektiren bireyleri sosyal ve fiziksel çevrelerinden mümkün olduğu kadar ayırmadan planlanır ve yürütülür.

Özel Eğitim Alanının Kavramsal, Tarihsel ve Yasal Temelleri

•        Özel eğitim gerektiren bireylerin, eğitsel performansları dikkate alınarak, amaç, muhteva ve öğretim süreçlerinde uyarlamalar yapılarak diğer bireylerle birlikte eğitilmelerine öncelik verilir.

•        Özel eğitim gerektiren bireylerin her tür ve kademedeki eğitimlerinin kesintisiz sürdürülebilmesi için her türlü rehabilitasyonlarını sağlayacak kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapılır.

•        Özel eğitim gerektiren bireyler için bireyselleştirilmiş eğitim planı geliştirilmesi ve eğitim programlarının bireyselleştirilerek uygulanması esastır.

•        Ailelerin, özel eğitim sürecinin her boyutuna aktif katılmalarının sağlanması esastır.

•        Özel eğitim politikalarının geliştirilmesinde, özel eğitim gerektiren bireylerin örgütlerinin görüşlerine önem verilir.

•        Özel eğitim hizmetleri, özel eğitim gerektiren bireylerin toplumla etkileşim ve karşılıklı uyum sağlama sürecini kapsayacak şekilde planlanır.

Özel gereksinimi olan bireylerin özel eğitim alabilmesi için bu ilkeler

büyük  önem taşımaktadır. Her özel gereksinimi olan öğrencinin potansiyeli ve

yeteneği  belirlenmeli; ilgi, istek ve özelliklerine uygun eğitim hizmetlerine ulaşması

sağlanmalıdır.  Özellikle gelişimsel ya da akademik açıdan akranlarına yetişemeyen